Je hebt altijd een keuze!

 

Wanneer iets heel erg moeilijk is of lijkt, dan hoor ik vaak mensen zeggen: Je hebt geen keuze! Kies maar voor de weg met de minste weerstand. Is dit de weg van de vrijheid of angst?

Laatst sprak ik iemand die het al een tijdje niet naar haar zin heeft op haar werk. Sinds kort is er een nieuwe manager op de afdeling die een hele eigen visie heeft over hoe de dingen moeten gaan binnen het bedrijf. Daarbij staat hij wel open voor iemand anders mening mits het match met wat hij voor ogen heeft.   De communicatie met hem verloopt erg moeizaam. Hij neemt zelfs een duidelijke standpunt naar andere die er niet in mee willen gaan: Als het je niet bevalt, dan zoek je maar wat anders! Zij voelt zich behoorlijk onder druk gezet en durft zich nauwelijks te uiten. Met als gevolg dat haar werkplezier afneemt,  zij  slapeloze nachten heeft en met enorme tegenzin naar haar werk gaat.

Ik heb geen keuze, zegt ze.

Waarom?

Omdat ik een vaste baan heb, een hypotheek en een gezin. Haar inkomen is net zo belangrijk als die van haar man om de vaste lasten te kunnen betalen. Als een van de inkomens wegvalt, dan komen ze financieel in de problemen terecht.

Ok, dat stuk over het inkomen is heel reëel. Je hebt nou eenmaal  2 inkomens nodig om de vaste lasten te kunnen betalen. Dat zij aangeeft geen keuze te hebben is niet reëel.

In het leven heb je altijd een keuze. Niks is voor altijd. In dit geval heeft zij een keuze om het gesprek met hem aan te gaan en te zeggen wat het allemaal met haar doet. Natuurlijk is dat lastig, maar door niks te doen los je het probleem niet op. Ze heeft ook de keuze om iets anders te zoeken als ze er met hem niet uitkomt en de situatie ondraaglijk  wordt. Ook heeft ze de keuze om niks te doen en te wachten/hopen totdat de situatie verbetert met alle gevolgen van dien. Haar lichamelijke klachten nemen toe, de tegenzin wordt bij de dag erger en haar motivatie voor haar werk neemt af. Het Gevolg hiervan is dat ze waarschijnlijk thuis komt te zitten met een burn-out en nog verder van huis is..

Jij hebt altijd de keuze om te bepalen hoe je met een situatie omgaat. Jij hebt ook de keuze om te bepalen hoe iemand met jou omgaat. Organisaties, vrienden, familie,  buren, partners etc. kunnen je het gevoel geven dat je geen keuze hebt.  Vaak komt dat voort uit angst. Mensen willen je bewust/onbewust  houden zoals je bent. Dat heeft met hun eigen angsten te maken. Het belangrijkste is dat je weet dat je ten alle tijde de regie over je eigen leven hebt en alles kan veranderen wanneer je maar wilt. Het enige wat je kan tegenhouden zijn je eigen angsten. Door ze te zien, erkennen en te omarmen zul  je het gevoel van vrijheid steeds meer gaan ervaren.

Dus wanneer iemand je het gevoel geeft  of zegt dat je geen keuze hebt, weet dat je die altijd wel hebt.

Jij bepaalt! 😉

 

Ga terug

Contact

Tatjana Rodrigues Da Graca
info@yesyouare.nl
Telefoonnummer: 06-81890079

KvK 62346768
NL12TRIO0198082649 tnv  T. Rodrigues da Graca

Plan ontdekkingssessie

Recensies